Tænd for pauseknappen

Hvorfor en pauseknap?

Du har sikkert hørt det før – det er godt for dig at holde pauser. Det er ikke bare godt, det er VIGTIGT for dig, både fysisk og mentalt. Og ved du egentlig hvorfor? Hver dag bombarderes vi med indtryk fra omverdenen. Og alle de indtryk kommer ind igennem vores krop via vores sanser og bearbejdes i vores hjerne. Det betyder at, hvis du ikke får holdt pauser i løbet af dagen, så overloades din hjerne og din krop – fuldstændig som din computer og telefon, hvor du har lagret for meget information.

Kan du finde pauseknappen?

Featured image

Hvor er det så lige den der pauseknap sidder? Jeg har faktisk allerede peget i retningen af hvor pauseknappen befinder sig. Den sidder i særdeleshed i din krop og dine sanser. Din krop er klog. Den sender signaler til om hvordan tilstanden er hos dig lige her og nu. Og den fortæller dig om du har brug for pauser.

Hvis du er som mange andre, så har du måske glemt at mærke og lytte til din krop. Det betyder at meget vigtig information, til dig, går tabt. Har du glemt at mærke og lytte til din kro, så er det ikke så underligt. I dag drejer det sig om at yde, yde og atter yde, når du er på  arbejdsmarkedet. Det er først når du kommer hjem om aftenen og måske sætter dig i sofaen eller ligger i sengen, at du rigtig mærker hvor træt du er i hovedet og i kroppen. Der er spændinger, du har hovedpine og uro i kroppen. Måske har du endda svært ved at falde i søvn. Alt sammen tegn på, at du vil have gavn af, at holde en pause eller to i løbet af dagen, i stedet for at presse dig selv ud over kanten – måske hver eneste dag.

Lær at holde rigtige pauser

Måske sidder du nu og tænker at du allerede holder pauser i løbet af dagen. Hvis du allerede holder pauser, så overvej lige et øjeblik, hvordan du holder pauser. Er det ved, at du lige tjekker Facebook og andre sociale medier? Eller får du lige svaret diverse SMS-beskeder og handlet på nettet? Lad mig bare slå det fast med det samme. Det er ikke ordentlige pauser, som giver din krop og dit hoved det, der er brug for – nemlig RO og INGEN indtryk. Når du giver dig selv mulighed for at holde rigtige pauser, så bliver du også mere opmærksom på dig selv og dine fysiske og mentale behov. Hvad har jeg brug for i denne pause og hvad har jeg brug for på længere sigt, for at blive ved med at have det godt og have overskud i hverdagen?

4 pauseråd, hvor du kan trykke på pauseknappen

Featured image
  • Skab dig en kaffepause, hvis det ikke allerede er en del af din dag. Og brug kaffepausen på at smage og nyde kaffen (eller teen). Der skal ikke tjekkes telefon, mails eller andet. Brug 5-10 minutter hvor du er opmærksom på din kaffe. Hvordan smager og dufter den? Hvad sker der med dig, når du drikker din kaffe?
  • Læs en god og sjov bog. En som ikke har et fagligt indhold. En som du læser helt for din egen skyld. Lev dig ind i handlingen og få evt. et smil på læberne. Det kan være helt befriende at læse. Samtidig får din krop en tiltrængt pause og er i stille mode. 
  • Tag et dybt maveåndedræt. Træk vejret helt ned i maven og mærk hvad det gør ved dig. Hvad sker der i kroppen og hvordan føles hovedet efterfølgende. Du får ekstra ilt sendt rundt i kroppen ved et dybt åndedræt. Dit indre bliver masseret af åndedrættet og du får mere energi efterfølgende. 
  • Brug din  frokostpause på det, den er beregnet til – spis frokost. Tal og udfør ikke arbejde i din frokostpause. Kroppen og hjernen har brug for energi-tilførsel i løbet af dagen,, for at kan honorerer de krav, der stilles. Koncentrer dig om at spise og beløn din krop og hjerne for at indfri dine krav i hverdagen.  

God fornøjelse med at få flere pauser ind i din hverdag. Pauser er en god investering i dig selv og giver mere overskud, trivsel og velvære i hverdagen.

❤ Dorte