Bloggen

Fra top til tå – og hele vejen rundt

Jeg bliver ofte spurgt om, hvad der gør psykomotorisk afspænding så specielt. Hvorfor er lige netop den behandlingsform så effektiv forebyggelse og behandling af overbelastning og stress?

Udgangspunkt i kroppen

Hvis du skal fungere optimalt må der arbejdes på skævheder og ubalance i din krop. Når der arbejdes med kroppens spændinger og skævheder vil din psyke også påvirkes. Og det er lige netop det, der ligger i at arbejde psykomotorisk. Krop og psyke følges ad. Igennem hele behandlingen er der dialog mellem dig, både verbalt og fysisk, og mig som behandleren. Jeg kan mærke og iagttage hvordan du psykisk og fysisk reagerer, men jeg kan ikke føle, hvordan det føles for dig. Derfor er du eksperten på din egen krop og derfor er du en væsentlig del af behandlingen.

Langsommelighed

Featured image

Psykomotorisk behandling er ikke et quick-fix. Ofte skal gamle mønstre brydes og forandres for at du får det bedre. Efterhånden som dine gener mindskes mærker du hvordan dine ressourcer og din velvære øges. At ændre og indlære nyt tager tid. Den enkelte behandling varer typisk mellem 45 minutter og 1 time. Der skal være plads til at følge op på din situation og sætte ord på hvodan du har det både kropsligt og psykisk den pågældende dag. Selve afspændingsbehandlingen er derfor præget af langsommelighed og ro. Der er intet forjaget. Musklerne får mulighed for at slippe spændinger og dit nervesystem får ro. Ved hver session behandles hele kroppen – også selv om du kun har gener et enkelt sted.

Helhedsorienteret

Selvom udgangspunktet for behandlingen er kroppen, så er psykomotorisk afspænding en helhedsorienteret behandlingsform. Krop og psyke påvirker gensidigt hinanden. Dine sociale kompetencer og dine evner til at lytte til dine egne ønsker og lyster, sætter sine spor i kroppen. 

Når du arbejder med disse kropslige spor, åbnes der for refleksion og erkendelse. Derved får du mulighed for forandring både kropsligt og psykisk. Psykomotorisk afspænding er altså fra top til tå – og hele vejen rundt. Dét er min begrundelse for, at du skal prøve denne fantastiske behandlingsform, hvis du er overbelastet eller stresset. 

Smut mere bevægelse ind i hverdagen

Stå op, gå i bad, tag tøj på, spise morgenmad, ud ad døren og ind i bilen. Køre afsted på arbejde, sidde på kontoret og køre hjem i bilen. Lave aftensmad, vaske tøj og rydde op. Endelig; ind på sofaen og senere – i seng. 

Det er en hverdag som mange mennesker kan nikke genkendende til. Og så har jeg ikke nævnt, hvis der også er børn som skal hentes og bringes.

Dårlig samvittighed

Udvalgt billede
En længere gåtur med hundene kan være et bud på mere bevægelse i hverdagen.

Det kan faktisk være svært at få tid til at indpasse motion og bevægelse i en hektisk hverdag. Tro mig, jeg kender alt til følelsen af “dårlig samvittighed” fordi jeg ikke får dyrket den motion som der anbefales.

Rent faktisk drejer det sig om at ændre mindsettet omkring motion. Altså dit eget mindset. Har jeg nu selv en periode, hvor motion kan være svært at indpasse, så husker jeg på, at det engelske ord “motion” betyder “bevægelse” på dansk. Næste overvejelse er så; hvordan jeg kan få mere bevægelse smuttet ind i dagen. Ikke absolut sveddryppende og udmattende motion, men bare mere af det jeg, måske allerede gør i hverdagen. 

Liste med inspiration til bevægelse

Jeg har samlet en liste du kan bruge som inspiration til mere bevægelse i hverdagen.

 • Tag cyklen i stedet for bilen
 • Brug trappen i stedet for elevatoren
 • Gå lidt længere med hunden
 • Hæng vasketøj til tørre (gerne ude) i stedet for at bruge tørretrumbleren
 • Brug printeren længst væk fra dit skrivebord
 • Bær alting på plads med det samme, i stedet for at samle samme og gå en gang (hvis du bor i et hus med trapper)
 • Lav havearbejde
 • Slå græs med en gammeldags håndskubber i stedet for en elektrisk græsslåmaskine
 • Stå af et stoppested tidligere og gå resten af vejen til og fra arbejde
 • Hent ét glas vand ad gangen frem for en hel kande vand
 • Har du kontorarbejdsplads – så brug dit hæve-sænke-bord. Du kan ikke undgå at bevæge dig, når du står op
 • Spil bold med børnene i haven (2 fluer med et smæk. Motion, bevægelse og hyggetid med familien)
 • Vask op i hånden fremfor at bruge en opvaskemaskine. Der bliver gået flere skridt. 

Der er rigtig mange flere ting du kan gøre i din hverdag for at få mere bevægelse ind. Det vigtigste er ikke at gøre det kompliceret men bare gøre det. Selv en lille bevægelse er bedre og sundere end slet ingen bevægelse.

God fornøjelse

❤ Dorte

Tænd for pauseknappen

Hvorfor en pauseknap?

Du har sikkert hørt det før – det er godt for dig at holde pauser. Det er ikke bare godt, det er VIGTIGT for dig, både fysisk og mentalt. Og ved du egentlig hvorfor? Hver dag bombarderes vi med indtryk fra omverdenen. Og alle de indtryk kommer ind igennem vores krop via vores sanser og bearbejdes i vores hjerne. Det betyder at, hvis du ikke får holdt pauser i løbet af dagen, så overloades din hjerne og din krop – fuldstændig som din computer og telefon, hvor du har lagret for meget information.

Kan du finde pauseknappen?

Featured image

Hvor er det så lige den der pauseknap sidder? Jeg har faktisk allerede peget i retningen af hvor pauseknappen befinder sig. Den sidder i særdeleshed i din krop og dine sanser. Din krop er klog. Den sender signaler til om hvordan tilstanden er hos dig lige her og nu. Og den fortæller dig om du har brug for pauser.

Hvis du er som mange andre, så har du måske glemt at mærke og lytte til din krop. Det betyder at meget vigtig information, til dig, går tabt. Har du glemt at mærke og lytte til din kro, så er det ikke så underligt. I dag drejer det sig om at yde, yde og atter yde, når du er på  arbejdsmarkedet. Det er først når du kommer hjem om aftenen og måske sætter dig i sofaen eller ligger i sengen, at du rigtig mærker hvor træt du er i hovedet og i kroppen. Der er spændinger, du har hovedpine og uro i kroppen. Måske har du endda svært ved at falde i søvn. Alt sammen tegn på, at du vil have gavn af, at holde en pause eller to i løbet af dagen, i stedet for at presse dig selv ud over kanten – måske hver eneste dag.

Lær at holde rigtige pauser

Måske sidder du nu og tænker at du allerede holder pauser i løbet af dagen. Hvis du allerede holder pauser, så overvej lige et øjeblik, hvordan du holder pauser. Er det ved, at du lige tjekker Facebook og andre sociale medier? Eller får du lige svaret diverse SMS-beskeder og handlet på nettet? Lad mig bare slå det fast med det samme. Det er ikke ordentlige pauser, som giver din krop og dit hoved det, der er brug for – nemlig RO og INGEN indtryk. Når du giver dig selv mulighed for at holde rigtige pauser, så bliver du også mere opmærksom på dig selv og dine fysiske og mentale behov. Hvad har jeg brug for i denne pause og hvad har jeg brug for på længere sigt, for at blive ved med at have det godt og have overskud i hverdagen?

4 pauseråd, hvor du kan trykke på pauseknappen

Featured image
 • Skab dig en kaffepause, hvis det ikke allerede er en del af din dag. Og brug kaffepausen på at smage og nyde kaffen (eller teen). Der skal ikke tjekkes telefon, mails eller andet. Brug 5-10 minutter hvor du er opmærksom på din kaffe. Hvordan smager og dufter den? Hvad sker der med dig, når du drikker din kaffe?
 • Læs en god og sjov bog. En som ikke har et fagligt indhold. En som du læser helt for din egen skyld. Lev dig ind i handlingen og få evt. et smil på læberne. Det kan være helt befriende at læse. Samtidig får din krop en tiltrængt pause og er i stille mode. 
 • Tag et dybt maveåndedræt. Træk vejret helt ned i maven og mærk hvad det gør ved dig. Hvad sker der i kroppen og hvordan føles hovedet efterfølgende. Du får ekstra ilt sendt rundt i kroppen ved et dybt åndedræt. Dit indre bliver masseret af åndedrættet og du får mere energi efterfølgende. 
 • Brug din  frokostpause på det, den er beregnet til – spis frokost. Tal og udfør ikke arbejde i din frokostpause. Kroppen og hjernen har brug for energi-tilførsel i løbet af dagen,, for at kan honorerer de krav, der stilles. Koncentrer dig om at spise og beløn din krop og hjerne for at indfri dine krav i hverdagen.  

God fornøjelse med at få flere pauser ind i din hverdag. Pauser er en god investering i dig selv og giver mere overskud, trivsel og velvære i hverdagen.

❤ Dorte

Psykomotorisk behandling, ikke afspændingsmassage

“Hvorfor kalder du ikke din behandling for afspændingsmassage?” Det spørgsmål stillede en af mine klienter mig for noget tid siden. 

Og hvofor er det så jeg ikke kalder det afspændingsmassage?

Det er fordi, det ikke er massage jeg laver. Det er rigtigt, at det er afspænding, men den måde jeg behandler på, har ikke noget med massage at gøre. Det er mere blide tryk og stræk af spændte muskler end det er massage. (Du kan læse mere om den psykomotoriske behandling her). I tillæg til den fysiske/manuelle behandling er der en samtale-del, som hjælper til en bevidstgørelse af dig selv.

Det betyder, at vi taler om hvad du oplever både under behandlingen, men i særdeleshed også imellem behandlingerne. 

Ofte har jeg klienter, som kommer og siger noget i stil med: “Jeg har oplevet at jeg er begyndt at løfte på en anden måde” eller “jeg har sagt fra overfor min gode ven – det gik op for mig, at det altid er ham som bestemmer hvad vi skal”.

Mange gange forstår mine klienter ikke, at der kan ske noget med psyken og adfærden/handlemønstret ved at gå til psykomotorisk terapi eller afspændingsbehandling. Men det kan der. Og det er fordi, der er sammenhæng mellem krop og psyke hos det enkelte menneske.

Og det er lige præcis det der ligger i ordet psykomotorisk. Psyko=psyke og motorisk=motorik/krop/bevægelse. Med andre ord, så arbejder jeg med psyken i kroppen. Alt behandling her hos mig, tager udgangspunkt i kroppen. 

Featured image
Samtalen ved en psyksomotorisk behandling

Hos en psykomotorisk terapeut kan behandlingen have et forebyggende og//eller håndterende formål. For eksempel at forebygge dårlige arbejdsstillinger eller stress. Eller at håndtere stress eller smerter. Men alle henvendelser jeg har fået til nu – har altid haft et formål eller en udfordring som min klient har valgt aktivt at handle på.

Jeg håber, dette indlæg giver en opklarende forståelse af, hvad psykomotorisk terapi er. Og hvorfor det ikke hedder afspændingsmassage.

God dag til dig derude bag skærmen.

❤ Dorte